Menachinon, jak se vitamín K2 odborně nazývá, prospívá dobrému stavu kostí a správnému fungování cév. I když je nejužitečnějším z celého K-komplexu vitamínů, průzkumy říkají, že jeho nedostatkem trpí až 90 % populace. Proč to tak je a jak si můžeme vitamín K2 doplňovat?
Vitamín K2 v potravinách
Způsob zvýšení množství vitamínu K2 v těle, který napadne nejspíš každého jako první, spočívá v konzumaci správné stravy.
Co tedy do jídelníčku zařadit?
Potraviny s vitamínem K2
Surovina |
Obsah vitamínu K2 ve 100 g |
Natto (fermentované sójové boby) |
108,9 µg |
Sýr Pecorino |
93,7 µg |
Sýr Camembert |
68,1 µg |
Úhoř |
63,1 µg |
Sýr Emmental |
43,3 µg |
Sýr Roquefort |
38,1 µg |
Sýr Raclette |
32,3 µg |
Sýr Brie |
12,5 µg |
Hovězí játra |
11,2 µg |
Kuřecí maso |
10,1 µg |
Zdroj: Vitamin K2 Needs an RDI Separate from Vitamin K1
Problém s doplňováním vitamínu K2 čistě formou potravy budou mít hlavně ti, kterým nechutnají sýry a také lidé s alergií na mléčné výrobky.
Ale ani milovníci výše zmíněných surovin nemají vyhráno. Podle odhadů totiž strava pokrývá pouze cca 25 % doporučené denní dávky vitamínu K2.
Další zdroje vitamínu K2
Naštěstí, kromě upraveného jídelníčku existují i další zdroje vitamínu K2, které nám ho dodají v potřebném množství.
Patří mezi ně výživové suplementy. Jejich užívání je snadné, rychlé a bezproblémové. Místo vyvařování a chystání jídla polknete jednu kapsli a máte vystaráno.
Ovšem hlavní přínos doplňků stravy s vitamínem K2 spočívá v tom, že jimi pokryjete celou doporučenou denní dávku, která činní 150–200 µg.
Dokonce existují i produkty obsahující vitamín K2 dohromady s vitamínem D3. Tato kombinace prospívá kostem, cévám, zubům a posiluje obranyschopnost organismu.
Lidé, kteří mají vitamínu K2 a D3 dostatek, podstatně méně trpí zlomeninami, bolestmi pohybového aparátu, cévními poruchami a problémy s imunitou.
Jedním ze spolehlivých doplňků stravy zahrnujících zmíněné vitamínové duo je BrainMax Vitamin D3 & K2. Můžete ho vyzkoušet.
Recept na závěr
Pro ty, kteří se rozhodnou doplňovat si vitamín K2 potravou, máme na závěr tip na skvělou chuťovku. Sami jsme ji vyzkoušeli a je opravdu delikátní.
Pusťte si videorecept na nakládaný camembert podle Romana Pauluse.
A jestli se vám s sním nechce dělat, šáhněte raději po pohodlných doplňcích stravy.
Autor článku: Tomáš Hýbner